Ziekte en zwangerschap

Tegemoet­koming ouders

Meer informatie

Wat is een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en heb ik die nodig?

VAR is niet verplicht

Als u werk uitvoert voor iemand anders, is er geen wettelijke plicht om een VAR aan te vragen. Opdrachtgevers kunnen u wel om een VAR vragen als ze twijfelen aan de aard van de arbeidsrelatie. U kunt dan altijd een VAR aanvragen bij de Belastingdienst.

Aanvragen VAR

U kunt een VAR aanvragen met het online formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. Via de Belastingtelefoon kunt u een papieren formulier aanvragen. Bent u bij de Belastingdienst al bekend als ondernemer? Dan kunt u ook inloggen als ondernemer en de VAR aanvragen.

Er zijn verschillende VAR's. De Belastingdienst bepaalt welke VAR op u van toepassing is. Daar  kunt u ook terecht voor meer informatie over de fiscale betekenis van de verschillende soorten VAR.

Geldigheid VAR

De VAR is maximaal 1 kalenderjaar geldig.

Uw werkzaamheden kunnen doorlopen tot in het volgende kalenderjaar. In dat geval kunt u vanaf 1 september een nieuwe VAR aanvragen. U kunt in een aantal gevallen automatisch een nieuwe VAR krijgen.

VAR 2014 ook in 2015 geldig

In de loop van 2015 verandert de wetgeving voor de VAR. Doet u in 2015 hetzelfde werk onder dezelfde voorwaarden en onder dezelfde omstandigheden als voorheen? Dan is uw VAR van 2014 ook in 2015 geldig, totdat de nieuwe wetgeving ingaat. Omdat uw VAR ook in 2015 geldig is, zult u niet per 1 september 2014 automatisch een nieuwe VAR ontvangen.

Veranderen uw werk, de omstandigheden of voorwaarden wel? Dan moet u wel een VAR aanvragen. Afhankelijk van wanneer die veranderingen plaatsvinden, vraagt u een VAR voor 2014 of 2015 aan.

Van VAR naar Beschikking geen loonheffingen

De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen. Op termijn vragen de werkgever en zzp samen een Beschikking geen loonheffingen aan. Daardoor zijn zij allebei verantwoordelijk voor de vraag of de zelfstandige echt als zzp'er werkt. Het komt nu voor dat zzp'ers wel een VAR  hebben, maar eigenlijk in dienst zijn.

Het kabinet wil deze schijnsituaties aanpakken. Zo wordt het voor de Belastingdienst duidelijker of iemand als zelfstandige of werknemer werkt. Dit staat in het wetsvoorstel Wet invoering Beschikking geen loonheffingen. De Tweede en Eerste Kamer moeten met het voorstel instemmen. De ingangsdatum is nog niet bekend.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Var

Download: HTML | CSV | Excel | JSON