Ziekte en zwangerschap

Tegemoet­koming ouders

Meer informatie

Waar heb ik recht op als ik met pensioen ga?

AOW

De AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Wie in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van de AOW hangt onder andere af van uw leeftijd en woonsituatie.

Pensioen via uw werkgever

Niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. Werkt u in een bedrijfstak met een verplichte bedrijfstakpensioenregeling? Dan moet uw werkgever u een pensioenregeling aanbieden. Of u via uw werk pensioen opbouwt en hoeveel, kunt u het beste navragen bij uw werkgever. Werkgevers en pensioenfondsen zijn verplicht u te informeren over uw pensioen.

Pensioen via particuliere verzekeringen

U kunt zelf een particuliere verzekering afsluiten, zoals een pensioenverzekering, een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. U kunt ook sparen, beleggen of op een andere manier vermogen opbouwen voor later.

Pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer bouwt u in ieder geval AOW op. Voor een aanvullend pensioen moet u zelf zorgen, bijvoorbeeld via een particuliere verzekering. U kunt ook jaarlijks een percentage van de winst aan de fiscale oudedagsreserve toevoegen. De Belastingdienst houdt daar in de aangifte rekening mee.

Uw pensioen berekenen

Op Pensioenkijker.nl kunt u berekenen hoeveel pensioen u moet sparen voor een bepaald maandinkomen tijdens uw pensioen. In het pensioenregister vindt u een overzicht van de opbouw van uw pensioen en AOW.

Afkoop pensioen

U kunt uw pensioen niet afkopen, maar voor bedragen tot € 462,88 geldt een uitzondering. Dit is het bedrag voor 2015. In 2014 was het bedrag € 458,06.

Pensioen en wachttijd

Wachttijd is de periode na uw indiensttreding bij een werkgever, waarin u nog geen pensioen opbouwt. Dit mag maximaal 2 maanden duren. Als u via een uitzendbureau werkt, is dit maximaal 6 maanden. 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: