Ziekte en zwangerschap

Tegemoet­koming ouders

Meer informatie

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik eerder stop met werken?

Eerder stoppen met werken

Voor het opbouwen van een volledig aanvullend pensioen is meestal 35 jaar volledige opbouw nodig. Of dit ook voor u geldt, hangt af van uw pensioenregeling. Pensioen wordt in het algemeen opgebouwd tussen het 21e jaar en de AOW-leeftijd. Wilt u meer informatie over uw mogelijkheden om eerder te stoppen met werken en over de gevolgen voor uw inkomen? Neem dan contact op met uw pensioenfonds of verzekeraar.

40 jaar pensioenopbouw

Heeft u 40 jaar aan een pensioenregeling deelgenomen? Dan kunt u mogelijk vanaf uw 63e met pensioen. Uw pensioenverzekeraar kan u meer vertellen hierover. Ook als u heeft meegedaan aan een levensloopregeling heeft u misschien de mogelijkheid om eerder stoppen met werken. 

Later begonnen met pensioenopbouw

Het aantal jaren dat u werkte, is niet altijd hetzelfde als uw pensioenjaren. Sommige pensioenfondsen hanteerden vroeger bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 25 jaar. Begon u op uw 18e jaar begonnen met werken? Dan droeg u de eerste 7 jaar niet bij aan uw pensioen. Ook veranderingen van werkgever kunnen hebben gezorgd dat u minder pensioenjaren dan gewerkte jaren heeft.

U kunt bij uw pensioenverzekeraar(s) navragen hoeveel jaar u precies heeft opgebouwd voor uw pensioen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: