Ziekte en zwangerschap

Tegemoet­koming ouders

Meer informatie

Wat is de bijstandsnorm per 1 januari 2015?

Bijstandsnormen per 1 januari 2015

Tabel: Bijstandsnormen per 1 januari 2015
Leefsituatie Leeftijd Hoogte bijstandsuitkering
Gehuwd of samenwonend 21 jaar tot AOW-leeftijd 100% van het minimumloon (samen)
Alleenstaande 21 jaar tot AOW-leeftijd 70% van het minimumloon
Alleenstaande ouder 21 jaar tot AOW-leeftijd 70% van het minimumloon + extra kindgebonden buget (alleenstaande ouderkop)
Jongeren 18 tot 21 jaar Uitkering wordt afgeleid van de kinderbijslag

Alleenstaande ouder zonder toeslagpartner?

Bent u alleenstaande ouder en heeft u geen toeslagpartner? Dat betekent dat u in aanmerking komt voor extra kindgebonden budget. Dit heet de alleenstaande ouderkop (€ 3.050 per jaar). De alleenstaande ouderkop ontvangt u van de Belastingdienst.

Alleenstaande ouder met toeslagpartner?

Heeft u als alleenstaande ouder een toeslagpartner? Dan heeft u geen recht op de alleenstaande ouderkop. Had u op 31 december 2014 recht op een alleenstaande ouder bijstandsuitkering? Dan valt u onder het overgangsrecht en krijgt u nog tot 1 januari 2016 extra kindgebonden buget. Daarna ontvangt u dit niet meer.

Lagere bijstandsuitkering met huisgenoten

Het aantal huisgenoten telt mee voor de hoogte van uw bijstandsuitkering. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in uw woning, hoe lager uw bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer personen in uw woning wonen, u de woonkosten kunt delen. Dit heet de kostendelersnorm. Lees meer over de kostendelersnorm in de bijstand.

Samenwonend in bijstand gelijk aan gehuwd

Als u samenwoont of een gezamenlijke huishouding voert, kunt u voor de bijstand gelijk worden gesteld met gehuwden. U heeft dan samen recht op een bijstandsuitkering voor gehuwden.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: